Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα

Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα

Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα ΝΟΜΟΣ 4784/2021

Ότι έχει πετάλια είναι ποδήλατο ;

Αντί να λέει ο καθένας ότι τον βολεύει, ας δούμε τί λέει η Νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα, το Αρθρο 15 του ΝΟΜΟΥ 4784/2021 ποδήλατο είναι :

Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW (250W) η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται, όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα, ή και νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.”

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που ακολουθούν τις παραπάνω προδιαγραφές δεν χρειάζονται πινακίδες, ασφάλεια και δίπλωμα οδήγησης.

Η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική και αφήνεται στην κρίση του αναβάτη.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πιστοποιητικά συμμόρφωσης με τις Ευρωπαικές προδιαγραφές ΕΝ15194 και επιπλέον να βάζουν ταμπέλα συμμόρφωσης σε εμφανές σημείο του σκελετού, ώστε τα ποδήλατα τους να κυκλοφορούν νόμιμα στους δημόσιους δρόμους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Αρθρο 29 του ΝΟΜΟΥ 4784/2021 οι οδηγοί ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι υποχρεωμένοι να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης, προκειμένου να το επιδεικνύουν στα όργανα της τροχαίας κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ζητείται και πρέπει να επιδεικνύεται στις ασφαλιστικές εταιρείες, σε περίπτωση εμπλοκής του ηλεκτρικού ποδήλατου σε ατύχημα.

Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα ΝΟΜΟΣ 4784/2021

 

Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ποδηλάτου

Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα ΝΟΜΟΣ 4784/2021

Εάν σε ένα ποδήλατο ή σε οποιοδήποτε άλλο όχημα :

  1. τοποθετηθεί κινητήρας βενζίνης
  2. τοποθετηθεί ηλεκτροκινητήρας μεγαλύτερος απο 250W,
  3. ο ηλεκτροκινητήρας 250W αναπτύσσει στη διάρκεια της ποδηλάτησης ταχύτητα πάνω από 25 Km/h
  4. το όχημα κινείται απο τον ηλεκτροκινητήρα χωρίς ποδηλάτηση, δηλαδή μόνο με χρήση ” γκαζιού “

αυτό το όχημα δεν είναι πια ποδήλατο.

Είναι μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα ανάλογα την ισχύ του κινητήρα και την τελική του ταχύτητα, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΝΟΜΟ 4784/2021  και χρειάζεται να έχει έγκριση τύπου, πινακίδες κυκλοφορίας, ασφάλεια και το αντίστοιχο δίπλωμα οδήγησης .

Μάθετε περισσότερα για τη Νομοθεσία και ηλεκτρικά ποδήλατα πατώντας στον σύνδεσμο Οδηγός Αγοράς Ηλεκτρικού Ποδηλάτου και στις  Συχνές Ερωτήσεις

Η Green Motors πρωτοπόρος εταιρεία στα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ελλάδα από το 2009, εισάγει επώνυμα ποιοτικά ηλεκτρικά ποδήλατα από Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Όλα τα ποδήλατα της Green Motors διαθέτουν πιστοποιητικά συμμόρφωσης ΕΝ15194 και είναι επιλέξιμα για επιδότηση 40% μέσω της δράσης ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ.

 

 

error: Το Περιεχόμενο προστατευτείτε από το νόμο Ν. 4481/2017